En grøn græsplæne er målet for mange husejere. Men hvis den grønne farve kommer fra mos, er det på græsset nogle bedre vækstbetingelser.

Mos er et symptom på, at ikke alt er som det skal være i græsplænen. At fjerne mosset er kun en del af løsningen. Som regel er der mere galt, som det skal tages hånd om. Typisk skal der gøres noget for at forbedre betingelserne for at græsset kan gro.

Dårlige jordforhold

Kompakt jord uden tilstrækkelig med luft til græssets rødder giver mosset gode chancer for at få overtaget. Hvis dette er tilfældet er det en god idé at give plænen en god omgang med en plænelufter. Dette fjerner også samtidig en stor del af den forhadte mos.

Skygge

En anden god grund til, at mosset har fået overtaget i haven, kan skyldes skygge. Overdreven skygge favoriserer nemlig mos frem for græs. Løsningen i dette tilfælde vil typisk være sat tynde ud i bevoksning, så som eks. træer, hvis det er dem, som giver skyggen.

For meget eller for lidt vand

Den forkerte mænge vand i græsplænen vil give mosset gode betingelser for at gro. Det kan derfor være nødvendigt enten at lede vand væk fra plænen, hvis der er for meget. Eller at vande, hvis plænen er for tør.

Andre problemer

Andre problemer, som fremmer betingelserne for mosset, kan f.eks. være at græsplænen enten bliver slidt pga. overdrevet brug eller at græsset f.eks. klippes for ofte og/eller for kort. Begge dele vil give mosset gode gro-betingelser.

Flere gode råd

Flere gode råd for at opnå en sund og flot græsplæne og komme mosset til livs kan bl.a. findes i flg. artikler:

http://fjernmos.dk/mos-i-graesplaenen/ på fjernmos.dk samt http://husoghavesiden.dk/mos-i-graesplaenen/ og http://husoghavesiden.dk/tips-til-at-faa-den-groenneste-graesplaene/ på husoghavesiden.dk.

 

Disclaimer