Hvis du er indehaver af et slidt olie- eller gasfyr, så er det måske på tide, at udskifte det med et moderne og miljøvenligt solvarmeanlæg. Et solvarmeanlæg reducerer dit behov for fossile brændstoffer, sparer dig penge på din elregning og nedsætter dit samlede CO2-udslip. I denne artikel kan du blive lidt klogere på to forskellige typer af solfangere; henholdsvis plan- og rørsolfangere.

Plansolfangere

En plansolfanger er den mest simple, udbredte og således billigste løsning. Denne type solfanger består typisk af glas, en aluminiumsramme og en absorberingsplade. Absorberingspladen er som udgangspunkt konstrueret af aluminium eller kobber.

Plansolfangerens absorberplade er behandlet på en speciel måde, således at den er i stand til at absorbere solens varme. Denne varme bliver endvidere optaget af frostsikker væske, der er placeret inden i solfangeren. Denne frostsikre væske ledes ind til husstandens varmtvandsbeholder, hvor varmen fra den frostsikre væske afgives.

Ydelsen på en plansolfanger er typisk 20-30 % lavere end ydelsen på en rørsolfanger. Levetiden på en plansolfanger er i omegnen af 30 år.

Rørsolfangere

En rørsolfanger består af nogle vakuumrør, der endvidere indeholder en absorberplade. Varmen fra solens stråler absorberes af denne plade, og ledes herefter videre til en varmeveksler. Efter varmen har været i kontakt med varmeveksleren, bliver den afgivet til en frostsikker væske.

Den frostsikre væske ledes indtil husstandens varmtvandsbeholder (ligesom ved plansolfangeren), og her afgives varmen. Eftersom at varmen optages og overføres i et vakuum, har denne type solfanger en højere ydeevne.

Lagring af varme

Solvarmeanlæggets varmtvandsbeholder sikrer, at du kan lagre varmt vand. Som udgangspunkt skal du bruge en varmtvandsbeholder på 200 liter, hvis din husstand har 2-3 personer. Hvis du forventer at dit solvarmeanlæg skal dække behovet for en husstand på 3-5 personer, skal din varmtvandsbeholder være i omegnen af 280 liter.

Det er ligeledes en god ide, at investere i en varmtvandsbeholder med en vis volumen, da dit solvarmeanlæg ikke producerer varme døgnet rundt.

Disclaimer